Hlavné menu

  • Aktualizácia údajov

    Dáta z programu aScRozvrhy boli aktualizované
  • Okresné kolo v MIXVOLEJBALE stredných škôl

    Okresné kolo v MIXVOLEJBALE stredných škôl

    Medzinárodný deň žien 8. marca môžeme osláviť aj s dobrým výsledkom našich volejbalistov. V okresnom kole v mixvolejbale sa zmiešanému družstvu v zložení dievčat: Ema, Sarah, Timea, Mirka a v zložení chalanov: Andrej, Lukáš, Exe, Daniel a Lucas sa podaril celkom zaslúžený úspech. V naozaj silnej konkurencii siedmych škôl okresu Ružomberok sme obsadili 3. miesto! Našim spolužiakom srdečne gratulujeme a ďakujeme za ich odhodlanie a zápal pre hru. Určite je to úžasná motivácia do budúcnosti.

  • OLYMPIÁDA V ANGLICKOM JAZYKU

    Dňa 14. februára 2024 sa v Čadci konalo krajské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Našu školu reprezentovala žiačka II.A triedy Soňa Krátka. V kategórii 2C1 sa umiestnila na 1. mieste, čo je naozaj krásny úspech. Zároveň postúpila na celoslovenské kolo, ktoré sa uskutoční v apríli. Soni srdečne gratulujeme a samozrejme držíme palce v celoštátnom kole 34. ročníka Olympiády v anglickom jazyku.

  • LYŽIARSKY KURZ DRUHÁKOV - OPALISKO

    LYŽIARSKY KURZ DRUHÁKOV - OPALISKO

          Minulý týždeň naša trieda 2.A absolvovala lyžiarsky kurz v malebnom prostredí Závažnej Poruby. Ubytovaní sme boli v útulnom penzióne Zivka s naozaj milým personálom.

          Celý týždeň strávený na zjazdovkách nebol len o zdokonalovaní lyžiarskych schopností, ale aj o zdieľaní smiechu a radosti z každého úspešného zjazdu či pádu. Pod vedením našich inštruktorov, pána profesora Vretenára a pani profesorky Vargovej, sme nielen my, ktorí sme už mali skúsenosti s lyžovaním, zdokonalili svoje techniky, ale naučili sa aj tí, ktorí predtým nikdy na lyžiach nestáli.Potešujúce bolo sledovať, ako tí, čo mali pôvodne obavy z lyžovania, prekonali svoj strach a zamilovali si túto športovú aktivitu, vrátane zdolávania najvyššej zjazdovky. Večerné aktivity nám otvorili priestor pre uvoľnenie a prehĺbenie vzťahov.

          Strávené chvíle v kolektíve nám priniesli nielen spoločné zážitky, ale aj hlbšie priateľstvá, ktoré budú pokračovať aj mimo svahu. Spojení neopakovateľnými momentmi na svahu a veselými večermi sme vytvorili puto, ktoré posilnilo našu triednu komunitu a zanechá nám nevymazateľné spomienky.

                                                                                                                                                       Jessica Remšíková

  • OKRESNÉ KOLO V BASKETBALE

    OKRESNÉ KOLO V BASKETBALE

    ...po prvýkrát veľmi dobre...

    Naši šudenti sa v piatok 26.1.2024 zúčastnili okresného kola v basketbale študentov stredných škôl, ktoré sa uskutočnilo v športovej hale T18. Aj napriek veľmi silnej konkurencii sa naši študenti ukázali ako družstvo s dobrým basketbalovým potenciálom a chuťou byť rovnocenným partnerom ostatným ružomberským družstvám. Aj keď sa nám nepodarilo umiestniť sa na popredných miestach súťaže, určite nás do budúcena motivuje k veľkej chuti zdokonaľovať sa v tomto krásnom športe. Ďakujeme všetkým hráčom za ich obetavé nasadenie pri hre. A samozrejme aj našej šikovnej žiačke III.A - Števke Michaličkovej za jej cenné rady a podporu. 

  • Z tvorby našich študentov

    Dnes predstavujeme literárnu tvorbu žiačky 3. ročníka Terezy Dítětovej. Nech je inširáciou a povzbudením aj pre ostatných našich študentov.

    Millenniums old practices of recording our surroundings, communities, people we love and cherish, and mainly all things we found beautiful brought us a delightful concept that we love to surround ourselves with - art.

    We highly value this powerful tool of human imagination and respect the skilful artists who devote their lives to creating magnificent pieces. And that stayed the same for the longest time. Back in the days of the old masters, art in the physical form could be rarely found in the hands of common folk, but I'm sure that despite not knowing the technical side of this craft, it was still greatly appreciated.

    Today there are many more means of accessing art and that is to be taken advantage of Art throughout history had many uses, some more noble than others, but I would argue that the most important one is self-expression. Art in its many forms is perfect for illustrating all those indescribable emotions that one can hold. It can be full of symbolism that would speak for itself even after a few centuries. Many artists use those tools to share their experiences in all aspects of life that the spectators may relate to. We can often see contemporary art used to take a powerful stance in activism and convey messages that speak loudly about issues we face as a society.Putting what we deem as worthy on paper, into songs, poetry, books or photography is so immensely important that we all should partake in it. Mainly for our own sake, but also for the sake of leaving traces after us, a message for others. A message about what we loved, found beautiful, hated, about what angered us or wronged us, our stances, opinions, and emotions. Maybe someone a hundred years after us will look at this confession of life and see that what makes us human doesn't ever change.

    Tereza Dítětová, III.A

  • VIANOČNÝ PROGRAM NA SBG

    VIANOČNÝ PROGRAM NA SBG

    Ako to už býva každoročne aj tento rok si naši žiaci pripravili vianočný program. Organizáciu programu si pripravili naši prváci , za čo im samozrejme ďakujeme. Veľmi dobre sme sa zabavili o čom svedčia aj priložené fotografie. 

  • Trochu Španielska v podaní pravej španielky Karly

    Trochu Španielska v podaní pravej španielky Karly

    V predvianočnom čase zavítala ku nám veľmi milá dievčina zo Španielska. Na Slovensko prišla v rámci dobrovoľníckej činnosti. Predstavila nám krajinu, ktorú možno poznáme z našich cestovateľských príležitostí. Karla nám svoju rodnú vlasť predstavila z jej pohľadu - na čo je hrdá, čo má rada, čo by určite ukázala nám, ak by sme sa rozhodli jej krajinu navštíviť. Naši žiaci jej dali množstvo otázok. Hlavne piataci  sa zaujímali o jej názory na súčasnú situáciu v Európe, postoje bežných španielov ku kráľovskej rodine, ekonomickú situáciu v jej krajine. Śtvrtákov zaujímali otázky dobrovoľníctva, ako sa oni môžu zapojiť do dobrovoľníckej činnosti. Bola to úžasná beseda, kde naši žiaci mohli ukázať svoju výbornú angličtinu, ktorá bola dorozumievacím jazykom. Exe Blanco sa s Karlou porozprával v svojom rodnom jazyku - španielčine. Ďakujeme Ti, Karla, že si prišla a doniesla nám trochu horúceho flamenca. :).

  • VIANOČNÁ ZBIERKA

    Opäť je tu predvianočný čas. Možno v sebe cítime viac lásky, intenzívnejšie myslíme na svojich blízkych a chceli by sme ich aj niečím obdarovať v rodinnom kruhu. Mnohí však túto možnosť nemajú. Naši druháci vyhlásili zbierku rôznych učebných pomôcok pre deti z detského domova. Postupne sa zbierka zväčšuje a my budeme radi, keď v pondelok naši druháci zanesú vyzbierané pomôcky do ružomberského centra pre deti. 

    Tretiaci na doplnenie tejto zbierky prišli s iniciatívou adresne pomôcť týmto deťom prostredníctvom akcie SECRET SANTA. Pripájame plagát s kódom, kde sú potrebné informácie ako môžeme splniť priania týmto deťom.

  • Mikulášsky turnaj stredných škôl v mix-volejbale.

    Mikulášsky turnaj v mix volejbale už tradične organizuje študentský parlament stredných škôl mesta Ružomberok. A my sme opať boli pri tom. Tradícia je tradícia. V silnej konkurencii ružomberských škôl sme nakoniec obsadili piate miesto. Veľmi pekne ďakujeme našim úžasným babám Eme, Marlene, Timei, Jessice a chalanom Andrejovi, Lukášovi, Exequielovi a Lucasovi za ich výborné a bojovné výkony. Za fotečky ďakujeme Nikole Griešovej zo Spojenej školy. 

  • MIKULÁŠ, MIKULÁŠ - čas je rýchly prišiel zas...

    Na svätého Mikuláša, neučí sa, neskúša sa...

    Všetci školáci poznajú túto vetu. Píšu ju na takuľu aby sa mohli v škole zabaviť a trochu vypnúť z bežných študentských povinností. Aj tento rok prišiel na našu školu Mikuláš. 

    A ako to dopadlo?

    Tu je pohľad študentky III.A Terezy Dítětovej...

    6. decembra - slovenské deti mali aj veľké očakávanie - príchod sv. Mikuláša. Spájajú sa s ním mnohé, desaťročia staré tadície, ktoré všetci dôverne poznáme. Tento rok Mikuláš opäť prišiel aj k nám na SBG. Naši štvrtáci si pre nás pripravili bohatý program. Zabavili nás rôznymi úlohami a obdarovali sladkými odmenami. Vrcholom celého ich vystúpenia boli ich kostýmy, ktoré boli naozaj znamenité a bolo zjavné, že do nich vložili mnoho času, energie a lásky. Spríjemnili nám čas v škole a aj vďaka nim sa u nás šírila blížiaca sa vianočná atmosféra.

  • Pobyt a pohyb v prírode - ŠTRBSKÉ PLESO

    Pobyt a pohyb v prírode - ŠTRBSKÉ PLESO

    V rámci jesennej časti sa naši prváci zúčastnili účelového cvičenia vo Vysokých Tatrách na Štrbskom plese. Toto cvičenie bolo zamerané na pobyt a pohyb v prírode, topografické úlohy, orientáciu v neznámom teréne, prácu s buzolou, využívanie moderných aplikácií na určovanie názvov okolitých kopcov a poznávanie prírody. Počas prechádzky okolo jazera plnili predpísané úlohy.

    Naučili sa poznávať naše najväčšie hory, štúdiom informačných tabúľ sa dozvedeli o histórii tohto miesta, ako vzniklo Štrbské pleso, poznávali jedinečnosť tejto lokality aj z hľadiska ochrany prírody.  Počasie bolo ideálne (aj keď okolité končiare hôr boli zčasti zakryté mrakmi). Pohyb v prírodnom prostredí Tatier žiakom veľmi prospel na načerpanie síl a samozrejme aj získanie nových zážitkov v rámci triedneho kolektívu.

    Naši študenti sú všímaví, čo sa týka znečisťovania prírody. Miroslava neváhala vliezť do studenej vody aby odstránila vyhodenú plastovú nádobu.  Ďakujeme.

  • WORKSHOP - ZDOLAJ KYBERŠIKANU

    WORKSHOP - ZDOLAJ KYBERŠIKANU

    Kyberšikana sa stala čoraz naliehavejším a komplexnejším problémom v spoločnosti prepojenej digitálnymi technológiami. Čo presne kyberšikanovanie je, ako ho rozpoznať, ako s ním zaobchádzať, a ako postupovať, ak sme obeťou alebo vieme, že je niekto šikanovaný, sme sa dozvedeli vo štvrtok 16. novembra. Na našej škole sa uskutočnil workshop s pánom Samuelom Hubočanom z Fakulty bezpečnostného inžinierstva (Žilinská univerzita), ktorý zastupoval organizáciu Cyber4kids a žiakom priblížil problematiku a odpovedal na ich otázky. Beseda bola určená žiakom 1. - 3. ročníka.

     

    Žiačka 2.A

    Porozprávali sme sa aj o tom, ako by sme zmenili fungovanie internetu na vylepšenie bezpečnosti maloletých, či odstránenia nezmyselných nenávistných prejavov.

    Myslím si že takéto prezentácie by sa mali robiť povinne aj na základných školách, keď je možné deti najľahšie ovplyvniť a naučiť správaniu.

    Podľa mňa to bol dobre strávený čas.

     

  • HALLOWEEN na našej škole.

    HALLOWEEN na našej škole.

    Hoci je Halloween typický americký sviatok, ktorý bol privezený na americký kontinent anglosaským obyvateľstvom, jeho obľuba u nás rok od roka rastie.

    Aj naši študenti sa podujali trochu priblížiť si tento sviatok pred odchodom na jesenné prázdniny. Už niekoľko dní pred akciou žiaci jednotlivých tried pripravovali "strašidelnú" výzdobu vo svojich  triedach. Na celkovú organizáciu sa podujali žiaci II.A triedy pod metodickým dozorom p. učiteľa Macíka. Súťažilo sa v niekoľkých disciplínach: vyrezávanie najkrajšej tekvice, výroba halloweenskeho slizu, súťaž vo vedomostiach o histórii a koreňoch tohto sviatku, súťaž v tancovaní, kreatívne masky  a pod. 

        Chceme vyzdvihnúť naozaj profesionálnu výzdobu hornej chodby a schodišťa a poďakovať sa žiačke II.A Jessice Remšíkovej za jej manažérsky a kreatívny prístup pri organizovaní tohto sviatku. 

  • Pripomíname si 17. november ako Deň boja za slobodu a demokraciu

    Pripomíname si 17. november ako Deň boja za slobodu a demokraciu

    ​​​​​​​​​​​​34 rokov uplynulo od udalosti, ktorá sa navždy zapísala do dejín čechov a slovákov. Vo svete je známa ako NEŽNÁ REVOLÚCIA.

     

     

    Od roku 2001 na Slovensku 17. november slávime aj ako štátny sviatok - Deň boja za slobodu a demokraciu. V tento deň si pripomíname dve historické udalosti. Jednu z roku 1939 a druhú z obdobia o šesťdesiat rokov neskôr, z roku 1989.

    Pád komunizmu v bývalom Československu je spájaný najmä s demonštráciami, ktoré sa konali od 16. novembra v Bratislave a od 17. novembra 1989 v Prahe. Hoci sa tieto prvé dve demonštrácie konali pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva a teda 50. výročia nacistických razií na Pražských vysokoškolských internátoch, účastníci demonštrovali slovne aj transparentmi proti komunizmu.

     

    A čo vy - milí študenti. Viete, ako to vtedy všetko prebiehalo? Možno to chápete iba ako súčasť histórie - niečo o čo ste sa učili na dejepise a vás sa to už vobec netýka. Ale v tom čase sa možno narodili vaši rodičia, niektorí z nich už boli možno starší. Takže sa vás to trochu aj dotýka. 

    Poznáte symboly nežnej revolúcie? Skúste sa spýtať svojich rodičov alebo starých rodičov, čo si z tohto obdobia pamätajú. 

    Čo pre vás znamená sloboda? Čo je to demokracia? Skúste sa nad tými pojmami aj trochu zamysliet. Pozrite si nejaké filmy z tohto obdobia.

    Boj za slobodu má mnoho podôb. V dnešnej dobe sa však stávame svedkami toho, že podstata slobody je vo verejnej debate vyprázdňovaná a nahrádzaná pojmami, ktoré s ňou nemajú nič spoločné.

    k tomu je azda výstižný jeden citát Martina Luthera Kinga Jr: „nikto nie je slobodný, pokiaľ nie sme všetci slobodní“. Je to naozaj tak?

  • LET´S PLAY IT OUT (dramafest)

    LET´S PLAY IT OUT (dramafest)

    ...a dramafest sa opakuje aj v tomto roku. Naši talentovaní herci naštudovali novú hru, ktorú prezentovali aj na celoslovenskej súťaži vo Vrbovom. Tohtoročná téma bola spracovať nejakú hru od anglicky píšúcich autoriek z 19. storočia. 

         Naši študenti pod vedením p. profesora Janoťáka si vybrali hru Elizabeth Gaskell - NORTH AND SOUTH. Naši talentovaní herci si túto divadelnú hru zahrali najskôr pred svojimi spolužiakmi. A že ich výkony boli naozaj vynikajúce, za to si vyslúžili veľký potlesk. Aj ich angličtina bola na vysokej úrovni. 

        Ďakujeme vám - Timea, Bianka, Monika, Alex a Emma za vaše skvelé výkony. A zároveň chceme motivovať aj ostatných študentov aby skúsili prebudiť v sebe nejaké tie herecké "múzy". Budúci rok budeme určite pokračovať. 

  • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV

    EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV

    " You are as many times human, as many languages you know."

    Hovorí sa: Koľko jazykov ovládaš toľkokrát si človekom. Veľmi známa veta, ktorá je práve v týcho dňoch veľmi aktuálna. 26. septembra si naši žiaci pripomenuli Európsky deň jazykov zaujímavými aktivitami. Jednotlivé triedy si mali za úlohu pripraviť krátky program zameraný na niektorú krajinu Európy a jazyk, ktorým daná krajina hovorí. A že sa na túto aktivitu naozaj dobre pripravili dokumentujú aj priložené fotografie.

    Tretiaci nám predstavili horúce Taliansko a sympatickú taliančinu, prváci nás preniesli na sever Európy – do Nórska a umožnili nám spoznať korene nórčiny u vikingov, pri piatakoch sme zažili dokonalú atmosféru Maďarska a komplikovanej maďarčiny. Druháci nás vniesli do romantického Francúzska, ochutnali sme typické francúzske dobroty a štvrtáci otestovali spolužiakov z vedomostí o španielčine a Španielsku.

    A ktoré kolektívy najviac zabodovali? Na 3. mieste sa umiestnili druháci, druhé miesto pripadlo prvíkom a najviac svojím programom oslovili piataci (Maďari J).

    Ďakujeme za výbornú školskú akciu. Tešíme sa na budúci rok opäť osláviť Európsky deň jazykov.

  • ŠKOLSKÝ VÝLET V PRAHE

    ŠKOLSKÝ VÝLET V PRAHE

    Koniec školského roka je pravidelne spojený so školskými výletmi. Prváci a druháci si vybrali návštevu hlavného mesta našich susedov - PRAHU. Svoje dojmy z výletu zhrnula žiačka prvého ročníka

    Alexa Štrbová.     

     

    The trip to Prague was a whole bunch of experiences. We were lucky to catch some beautiful, cloudless weather and fresh breeze, so we were neither freezing nor melting onto the pavement.

    The whole city had a gorgeous mixture of modern and old architecture, so there was always something to look at. The first place I remember when I think of Prague is the Karlov most. The view from it is an unforgettable memory.

    The looming castle really set in the atmosphere of the entire place, especially when you looked at it from a distance. It peered over the buildings, so no matter where you were, it would always be visible.
    I'll admit, i wasn't a big fan of the huge crowd of people, but i think the pros outweighed the cons. We also managed to catch the guard exchange!

    If you ever visit Prague, definitely go visit Petřín. Not only do you get a good work out thanks to the massive amount of stairs (or just pay extra for the elevator, like me), you also get to see the entirety of Prague in all it's glory. And you can't forget the rose garden underneath. It's a great place to chill at when you feel your legs breaking apart from all the walking.

    If you're not into that, then just visit the Slovanský ostrov. Pack some rezne, paštiku, tlačenku and have a picnic.

    I have to admit, my favourite part of the trip wasn't the bridge, nor the orloj, nor the park. I enjoyed the quick pace of the buses and the underground the most. (They weren't late)

    And lastly, if you're not into architecture and memorials, then just go to the malls. They're giant, complex, and have every existing thing on sale. (It's a trap, you'll end up broke.)

    Keby mal niekto problém s angličtinou, tu sú moje dojmy aj v slovenčine :)

    Výlet do Prahy bol plný zážitkov. Mali sme šťastie, že sme zachytili krásne bezoblačné počasie a čerstvý vánok, takže sme ani nemrzli, ani sme sa neroztápali na chodníku. Celé mesto malo nádhernú zmes modernej a starej architektúry, takže sa bolo vždy na čo pozerať.

        Prvé miesto, na ktoré si spomeniem, keď si pomyslím na Prahu, je Karlov most. Výhľad z neho je nezabudnuteľnou spomienkou. Týčiaci sa hrad skutočne nastolí atmosféru celého mesta, najmä keď sa naňho pozeráte z diaľky. Bdel ponad budovy, takže bez ohľadu na to, kde ste boli, vždy to bol viditeľný.

           Priznám sa, nebola som veľkým fanúšikom obrovského davu ľudí, ale myslím si, že klady prevažovali nad zápormi. Stihli sme aj výmenu stráže! Ak niekedy navštívite Prahu, určite sa choďte pozrieť na Petřín. Nielenže si dobre zacvičíte vďaka masívnemu množstvu schodov (alebo si len priplatíte za výťah ako ja), ale uvidíte aj celú Prahu v plnej kráse. A nemôžete zabudnúť na ružovú záhradu pod ním. Je to skvelé miesto na oddych, keď cítite, že sa vám z chodenia podlamujú nohy.

          Ak ste leniví ako ja, tak stačí navštíviť Slovanský ostrov. Zbaľte si rezne, paštiku, tlačenku a urobte si piknik. Musím sa priznať, že mojou obľúbenou časťou cesty nebol most, ani orloj, ani park. Najviac ma bavilo rýchle tempo autobusov a metra. (Nemeškali) A nakoniec, ak nie ste na architektúru a pamätníky, potom jednoducho choďte do nákupných centier. Sú obrovské, zložité a majú na predaj všetky existujúce veci. (Je to pasca, skončíte na mizine.)

  • Druhé kolo prijímacích skúšok

    Podrobnosti o konaní druhého kola prijímacích skúšok do prvého ročníka nájdete tu

  • Zverejnenie výsledkov prijímacích skúšok 2023

    Dovoľujeme si vás informovať o výsledkoch prijímacích skúšok 2023 a zápise na štúdium. Všetky potrebné informácie nájdete tu

Novinky

Kontakt

  • SÚKROMNÉ BILINGVÁLNE GYMNÁZIUM
    Bystrická cesta 174/5, 034 01 Ružomberok
  • 044 / 4 300 900

Fotogaléria