Hlavné menu

  • Zverejnenie výsledkov prijímacích skúšok 2023

    Dovoľujeme si vás informovať o výsledkoch prijímacích skúšok 2023 a zápise na štúdium. Všetky potrebné informácie nájdete tu

  • Pobyt a pohyb v prírode - Na Háji

    Opäť je za nami jeden prekrásny deň strávený na čerstvom vzduchu v prírode. Dnes to bola nenáročná vychádzka na jedno pamätné miesto, spojené s koncom 2. svetovej vojny. Na Háji nad Liptovským Mikulášom sa v roku 1944 konali veľmi ťažké boje medzi slovenskými a ruskými vojakmi na jednej strane a vojakmi nemeckej armády na strane druhej. "Výšľap" po zjazdovke našej top lyžiarky Petry Vlhovej dal naším žiakom celkom zabrať. Ale stálo to za to. Tie výhľady na Západné Tatry pri ukážkovom počasí boli úžasné. Celkom zaujímavá bola aj náhodná beseda s bývalými príslušníkmi našej armády, žiakov oboznámili s niektorými historickými faktami ako aj s novým moderným pamätníkom. Ten bol postavený na počesť vojakov, ktorí zahynuli v rôznych mierových misiách vo svete. Pridávame niekoľko fotografií z tejto úspešnej školskej akcie.

  • Pobyt a pohyb v prírode - Šútovský vodopád

    V rámci Účelového cvičenia sa naši žiaci zúčastnili turistickej vychádzky k nášmu najznámejšiemu vodopádu. Počasie na turistiku bolo ukážkové. Žiaci počas výstupu turistickým chodníkom mali možnosť sa oboznámiť so zaujímavými informáciami na informačných tabuliach týkajúcich sa Národného parku Malá Fatra, flóry a fauny danej lokality. Cesta k vodopádu nebola príliš náročná. Niektorí naši "športovci" si k nemu jednoducho vybehli. Iným, menej zdatnejším to trvalo trochu dlhšie. Pohľad na vodopád stál za námahu. Dokonca niektorí sa aj skúsili osprchovať v jeho "horúcich" vodách. 

  • Návšteva Tatranskej galérie v Poprade

    V rámci tradičných multiodborových projektov sa naši žiaci zúčastnili návštevy Tatranskej galérie v Poprade. V spolupráci s Múzeom židovskej kultúry tu bola výstava ART & HOLOCAUST. Známi slovenskí umelci vystavovali diela zamerané na tému holokaustu pod názvom Pamäť miesta a mesta. Žiaci mali možnosť zúčastniť sa aj doplnkového programu - interaktívnej prezentácie amerického profesora Kevina Simpsona na tému športu resp. futbalu v prostredí koncentračných táborov počas II. sv. vojny.

    Dojmy niektorých študentov si môžete prečítať. 

    Ďakujeme za vaše postrehy.

    “Soccer Under the Swastika” - Futbal pod hákovým krížom

    Last week, 30 of our students had the privilege of attending a lecture from Professor Kevin Simpson at the Tatranska Gallery in Poprad. Professor Simpson made an interactive presentation, in English, about football culture in concentration camps in World War II. Some of our students have shared their experiences and thoughts on the lecture.

    Alexander Morley


    I found the idea of football being played in concentration camps interesting and the fact that Professor Simpson was able to find so much information about such a topic is astounding, even more so when we consider that most of the lucky ones to survive the horrors of concentration camps are gone today.
    It must have been difficult for the Jews to exist in such an environment and to be able to play football on top of that was definitely challenging. But it is also understandable because it gave them back some humanity and freedom in a place where both are lacking. Some of the concentration camps even had professional leagues and matches. And those that won got special treatment which made the stakes even higher. In conclusion I'd rate the presentation 10/10 due to its originality.

    - Timotej Guber, 3.A


    Professor Kevin Simpson has shown us that despite having everything taken away from them, their homes, belongings and their rights, they managed to get hold of and play a globally loved sport that spanned and spread across much of the camps, it was their only way to escape the world of neglect, hatred and confusion, even if briefly. They formed a competitive scene within, setting up and managing teams, matches and ready to take renowned local soccer players into their teams to turn the tables. The Professor has shown much interest in the topic as a soccer player himself, and the fact that one photo was all it took to get him to do years of research on how the prisoners managed to find light in a hostile environment, really sells it.

    - David Plavecký, 3.A


    The whole presentation came as a big surprise to me. I thought we were going to listen to some old professor talking about the things we heard a million times about the holocaust. Coming in, I looked at the presentation board and saw “Holocaust with relations to football” and was taken aback, like how could someone even come to this? The presentation started and there was a relatively young professor talking with overwhelming passion and charisma to a room full of students. He showed us that even these two things can go together. I was interested from start to finish. We asked him basic questions and got really compelling and detailed answers. It was a great experience.
    In addition, the Slovak translator did a good job even when visibly under stress.

    - Alex Gruchalák, 3.A

  • Turnaj v mixvolejbale stredných škôl mesta Ružomberok

    Koncom februára 2023 sa v Spojenej škole v Ružomberku uskutočnil okresný turnaj vo volejbale stredných škôl. Aj naši šikovní žiaci sa turnaja zúčastnili. V naozaj silnej konkurencii 8 zúčastnených zmiešaných družstiev skončili na piatom mieste. Preto veľké poďakovanie patrí dievčatám Eme Hažlinskej, Sarah Tichej, Timei Hurajovej, Jessice Remšíkovej, Lei Dubovskej a taktiež chalanom Andrejovi Tholtovi, Lukášovi Kulichovi, Exequielovi Blancovi, Lucasovi Franekovi, Danielovi Bukovskému. Chceme týmto povzbudiť aj ostatných našich študentov, aby využili svoje schopnosti a športový talent aj v iných športoch. 

  • Maturita 2023 sa blíži

    Písomná forma maturitnej skúšky zo Slovenského jazyka a literatúry na našej škole bude prebiehať dňa 14.3.2023.

     KLIKNITE SEM pre viac informácií o maturitnej skúške v roku 2023

  • Deň svätého Valentína

    Sviatok zaľúbených.

    14. február je deň, keď si partneri medzi sebou vymieňajú dary, kvety či sladkosti v tvare srdca, preukazujú si náklonnosť a lásku, vyhradia si na seba čas a strávia spolu príjemný romantický večer. Koľkí z nás však poznajú históriu sviatku svätého Valentína? Ako vznikol? Kto bol svätý Valentín? Nájdite odpovede a fakty na internete, ktoré sa spájajú s februárovým sviatkom lásky.

  • Z tvorby našich študentov

    Ak si niekto napíše nejakú báseň pre seba je to fajn. Ak sa niekto podelí s myšlienkami aj s druhými je to ešte lepšie.

    Naša študentka prvého ročníka Soňa Krátka si píše básne a poviedky len tak. Pre seba. S jej dovolením uverejňujeme jednu báseň v angličtine. Možno inšpiruje aj ostatných. Držíme palce v jej ďalšej tvorbe.

    A Joyful Choice

    You grabbed me by the hand, bubbling giggles that burst at the mention of being lost,
    "Say young lady, was this planned? Confusing riddles are your thoughts."
    "No it was not, lovely miss. It's just that I love autumn's kiss."
    "Yet your knees are bloodied now, I think you've wandered way too far."
    "Yes it's true, I've lost direction. I have seen an unknown section, I got bruises on my hands, from traveling to unfamiliar lands."
    "Why's the reason, tell me why, why are you still laughing now?"
    "A little lost, a little found." We followed the path on the ground.
    "A little lost, a little found?" She asked me, quiet, with a frown.

    So we walked some more, a bit. Then we stopped and took a seat.
    "Lovely miss, is it that confusing? To find all this a bit amusing?"
    "But dear child how could I not? You act as if you forgot. Remember that there's always danger. Your behavior is the one that's stranger."
    "Ah! My lady's such a hypocrite! Saying words that spark conflict!" Playfulness and irritation filled the youngster's voice.
    "What is with this strange fixation on my joyful choice? Would you rather see me be overtaken by fear?"
    "Ah you would be mistaken, I just want you to be near."
    So with slow steps we wandered a bit more uphill.

  • Veselé vianoce

  • Pomoc ľuďom v núdzi

    V priebehu pondelka 19.12, boli naši žiaci rozdávať ružomberským ľuďom bez domova balíčky s jedlom a teplým oblečením. To sa mohlo uskutočniť vďaka dobrovoľnej zbierke našich žiakov a učiteľov.

    Naša Žiačka: “Bezdomovci boli veľmi komunikatívni a vďační, dokonca niektorým vyhŕkla aj slza od radosti.”
    Žiaci sa nielen dozvedeli prečo sa títo ľudia stali bezdomovcami, ale aj ako žijú.

    Náš Žiak: “Veľa z nich je uchýlených v ružomberskom útulku pre ľudí bez domova, ale samozrejme aj tam sú miesta limitované. Tu pracujú hlavne v sociálnych službách a snažia sa zaradiť do každodenného života.”
    Väčšina z nich bola veľmi komunikatívna, ale samozrejme sa vyskytli aj nepríjemní ľudia, ktorí pomoc neprijali.

    Naša Žiačka: “Zopár z nich vedelo dokonca veľa rôznych jazykov, čo náveľmi s milo prekvapilo.”
    Žiaci odišli domov s dobrými pocitmi, že aspoň trochu pomohli zmierniť ich ťažký životný údel. Za to sa im dostalo trochu vďaky  a ich  úsmevov.

    Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do zbierky a pomohli v tomto projekte. 

  • Dni otvorených dverí sa blížia

  • 17. november - Deň boja za slobodu a demokraciu

    Od roku 2001 si Slovensko pripomína udalosť, od ktorej práve 17. novembra uplynulo 33 rokov, ako štátny sviatok - Deň boja za slobodu a demokraciu. Máme o tejto udalosti dostatočné vedomosti? Vieme, čo sa vtedy stalo?

    Tu je zopár postrehov z pohľadu modernej skupiny Mladí proti fašizmu, ktorú môžete sledovať na sociálnych sieťach. 

     

    Prevzaté z Instagramu Mladí proti fašizmu...

  • Dramafest (Let’s Play it Out) - VRBOVÉ

    Dňa 10.11.2022 sa žiaci nášho gymnázia zúčastnili podujatia s názvom Dramafest (Let’s Play it Out),
    ktoré sa uskutočnilo vo Vrbovom. Na podujatí medzi sebou súperili bilingválne gymnáziá s ruským
    a anglickým vyučovacím jazykom z rôznych kútov Slovenska. Keďže tento rok bol tematicky zameraný
    na anglických a amerických autorov stratenej generácie
    , naši žiaci pod vedením p. uč. Janoťáka
    tvorivo dramaticky spracovali dielo The Great Gatsby od F. S. Fitzgeralda a v súťaži napokon obsadili
    4. miesto.

    Za reprezentáciu našej školy sa im touto cestou chceme poďakovať.

  • Dni otvorených dverí 2022 na SBG v Ružomberku

    Vážení uchádzači, budúci naši študenti,

    s radosťou Vás pozývame na dni otvorených dverí, ktoré sa uskutočnia na našej škole (Bystrická cesta 174/5,Ružomberok). Privítame Vás kedykoľvek v časovom rozmedzí od 8:00 do 13:00, v stredu - 07.12.2022, vo štvrtok - 8.12.2022 a v piatok - 9.12.2022.

    Podrobné informácie budú postupne zverejnené. Sledujte nás aj na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

    T E Š Í M E   S A   NA   VÁS ! ! !

     

  • Skultúrnenie krajiny - sadenie stromov v Liptovskej Štiavnici

    Naši študenti nie sú ľahostajní k životnému prostrediu. Majú záujem o to, aby okolitá príroda slúžila ľuďom aj v budúcnosti. S radosťou prijali pozvanie od obecného úradu v Liptovskej Štiavnici a zúčastnili sa brigády - sadenia mladých stromov - orechov a líp v katastri tejto obce. Dúfame, že vysadené stromy sa dobre zakorenia a budú svojou krásou spríjemňovať ľuďom pobyt v prírode. A možno za niekoľko rokov sa budú môcť naši študenti pochváliť aj svojím deťom, že tie stromy rastú aj ich pričinením. Ďakujeme.

  • Účelové cvičenie našich prvákov

    V rámci jesennej časti sa naši prváci zúčastnili účelového cvičenia vo Vysokých Tatrách na Štrbskom plese. Toto cvičenie bolo zamerané na pobyt a pohyb v prírode, topografické úlohy, orientáciu v neznámom teréne, prácu s buzolou, využívanie moderných aplikácií na určovanie názvov okolitých kopcov a poznávanie prírody. Počas prechádzky okolo jazera plnili predpísané úlohy.

    Naučili sa poznávať naše najväčšie hory, štúdiom informačných tabúľ sa dozvedeli o histórii tohto miesta, ako vzniklo Štrbské pleso, poznávali jedinečnosť tejto lokality aj z hľadiska ochrany prírody.  Počasie bolo ideálne (aj keď okolité končiare hôr boli zčasti zakryté mrakmi). V závere cvičenia sa električkou presunuli do Popradu. Po ceste mali úlohu zisťovať, čím sú jednotlivé zastávky významné a akú majú históriu. Pohyb v prírodnom prostredí Tatier žiakom veľmi prospel na načerpanie síl a samozrejme aj získanie nových zážitkov v rámci triedneho kolektívu.

  • Európsky týždeň športu - výstup na Liptovský hrad

    #BeActive – nielen počas tohto týždňa, ale po celý rok.
    Európsky týždeň športu je iniciatívou Európskej komisie na podporu športu a pohybovej aktivity v celej Európe. Tento rok  prebieha už 8. ročník, hlavnou témou zostáva výstižné „#BeActive“, ktoré má nabádať k pohybu a zdravému životnému štýlu celoročne.

    V rámci tejto kampane sa naša škola v utorok 27.9.2022 zúčastnila turistického výstupu na Liptovský hrad. Vlakom sme sa presunuli do obce Liptovská Teplá a potom pešo do Kalamien. Počasie bolo na začiatku celkom príjemné. Až pri výstupe trochu pršalo a bola hmla. Už to vyzeralo, že z hradu nič neuvidíme. O to viac nás potešilo slnko, ktoré sa ukázalo na vrchole. Tie nádherné výhľady stáli za to. Radi tu uverejníme vaše pocity, postrehy z tejto akcie. Už teraz sa tešíme na ďalšie pohybové aktivity, lebo máme radi #BeActive. 

  • Basic Camp očami našich študentov

    Emma Ivašková 

    Na Basic Campe sa mi veľmi páčilo. Stretla som nových kamarátov (Soňa, Alexa, Nina, Benjamín, Simonka, Alexandra, Lia...), ktorí mi dúfam ostanú do konca školy. Veľmi sa mi taktiež páčilo, že sme mali na konci pobytu tie chemické “projekty, keďže chémia mi príde veľmi zaujímavá. Bola som rada keď sme mohli ísť aj do prírody, hľadať huby. Najviac sa mi páčil výlet do Liptovského Mikuláša. Boli sme v múzeu, kúpila som si tam aj nejaké suveníry. V múzeu sa mi najviac páčila výstava minerálov, zvierat a úplne hore tie lyže a interaktívny piesok. Tiež sa mi páčilo, že sme sa mohli poprechádzať po Mikuláši, lebo vtedy som sa mohla aspoň troška zblížiť s niektorými ľuďmi. Síce sa mi minula polka mojich úspor (keďže sme každý druhý deň chodili do miestneho obchodu), ale to mi nevadilo. Veľmi som si obľúbila všetkých. Dúfam, že sa mi na tejto škole bude páčiť. Basic Camp hodnotím 10/10! 

     

    Lilian Šebová 

    Tak na Basic Campe sa mi páčil prístup profesorov. To, že sme sa tam mohli všetci zoznámiť a viac sa spoznať. Páčilo sa mi aj to, že sem mali voľnejšie pravidlá a mohli sme počas dňa tráviť čas aj na izbách v penzióne. Rada som spoznala kopu skvelých ľudí a mohla s nimi tráviť čas. Z aktivít sa mi najviac páčil výlet do Liptovského Mikuláša, kde sme navštívili jedno múzeum a prešli sme sa po námestí, kde nám ho náš skvelý učiteľ opísal a oboznámil nás s krásnymi starými pamiatkami a miestami. Ešte som si spomenula na prechádzku k muflónom, jeleňom. Prešli sme sa popri ich ohrade a potom sme pokračovali na lúku, kde sme si spravili pekné fotky, ktoré fotil pán profesor Vretenár. Aj keď som tu nespomenula všetko, z každej aktivity či výletu mi zostanú krásne spomienky.  

     

    Filip Hrnčiar (Gustávo) 

    Na Basic Campe som spoznal dvoch nových kamarátov - Johana a Eugena. Na izbe som býval s Johanom, ale Eugen bol na našej izbe viac ako na svojej. Spolu sme si púšťali hudbu a parádne bolo. Boli sme aj na dlhej túre, ráno sme boli behať s učiteľom a Johanom niekde v hore. Veľmi sa mi páčil výlet do Mikuláša. Na Basic Campe som si to užil, bolo super a už neviem čo ďalej napísať. Ešte to, že sme boli aj v rodmom dome Milana Rúfusa, videli sme aj krátky dokument o ňom. Páčili sa mi aj muflóny a daniele a hodina biológie o hubách... 

     

    Lucia Krištofiaková 

    Náš Camp začal úžasne. Nikto sme sa nepoznali navzájom, bol to pre nás nový zážitok. Určite mnohí z nás mali strach z toho ako to celé dopadne, aký bude náš kolektív a mnoho ďalších vecí. Už hneď na stanici sme začali spoznávať nových priateľov, spolužiakov, najlepších kamarátov a podaktorí aj novú lásku. Náš camp bol úžasný. Mali sme veľa aktivít, poriadne sme sa pri nich zabavili.. Bolo nám super. Prvý deň sme išli na cintorín. Čo viac si môcť priať? 😊 Dozvedeli sme sa veľmi zaujímavé veci a život spisovateľa básnika Milana Rúfusa. Taktiež sme boli aj v dome, v ktorom býval. Tiež sme sa boli pozrieť na miniatúry Slovenska v Liptovskom Jáne, kde sa podaktorí aj stratili 🙁 . Bola to zábava. Určite mnohých z nás zaujal život pána profesora Vretenára. Bola s ním veľká sranda. Malisme úžasnú hodinu biológie. Ďakujem za to, že som mohla spoznať nových ľudí a mať zážitky, na ktoré isto nezabudnem. 

     

    Alexa Štrbová 

    Cesta na penzión bola chladná a strašidelná. Tým, že som nevedela, čo očakávať, ale nasledujúce dni boli jedny z tých najlepších, aké som kedy zažila. Programu bolo plno na celý deň, učitelia boli zábavní a milí. A spolužiaci, s ktorými som sa stihla skamarátiť sú veľmi zaujímaví. Síce nie som stavaná na šlapanie do kopcov alebo ranné rozcvičky, zbieranie húb a spoznávanie pouličných kocúrov ale stálo to za to! Bohužiaľ som svoju hubu nestihla zjesť 😊 . Čo už? Pobyt na Basic Campe by som hodnotila 4 kocúry z piatich. Kocúra strhávam za malé obedy. 🙁 ... 

  • Basic camp a naši noví prváci

    Školský rok je v plnom prúde. Máme nových študentov, ktorých srdečne vítame na našej škole. Prajeme im veľa úspechov v štúdiu a krásne zážitky. Všetci si prajeme, aby sa u nás cítili dobre. Sami mali možnosť sa navzájom poznať na našom tradičnom Basic Campe, ktorý sa uskutočnil v penzióne Zivka v Závažnej Porube. Tu je zopár fotiek z ich prvých kontaktov na campe. Snáď sa od nich dočkáme, že si sami pripravia ich vlastné postrehy, ktoré by sme radi uverejnili na stránke školy.

  • Prázdniny 😍

    Vážení študenti,

    prajeme vám pekné a veselé prázdniny, plné oddychu, nových zážitkov a skúseností. 💙​​​​​​​

Novinky

Kontakt

  • SÚKROMNÉ BILINGVÁLNE GYMNÁZIUM
    Bystrická cesta 174/5, 034 01 Ružomberok
  • 044 / 4 300 900

Fotogaléria